Barberskraber – kom nemt og billigt i gang med rigtig barbering
Barbering med en gammeldags barberskraber, blandt kendere kendt som double edge safety razor, er bedre, billigere og mange gange mere cool end barbering med dyre og sløve barberblade fra de kendte producenter (du ved nok hvem).
Du er måske landet her på siden fordi du efter endnu en gang at skulle af med flere hundrede kroner i barberblade tænker at nu må det være nok – der må være en bedre måde.
Vil du hurtigt i gang? Så klik linket nedenunder for at se komplette barbersæt fra Proshave.dk, nok Danmarks bedste og billigste udvalg af barberskrabere:
-> Se udvalget af barberskrabere hos Proshave.dk <-
Og det er der. Men hvis du er helt ny i den traditionelle type for barbering er du måske allerede stødt på en masse nye ord, lange nørdede artikler og diskussion om emnet, og tænker måske at det er en større opgave du har kastet dig ud i. Fortvivl ikke, det er ikke rocket science at barbere sig med en traditionel skraber og det kræver hverken barberkost eller særlig sæbe at komme i gang, selv om det er at foretrække. Det er bare sådan at barbergrej er lidt som med ure der jo bare skal vise tiden, men hvor mange alligevel går rigtig meget op i udstyret. Sådan er det også med barbering.
Du kan nemt og hurtig komme i gang med at spare penge og få en bedre barbering, eller du kan nørde lige meget du har lyst til med sæber, skrabere, kniv og strop. I denne artikel har jeg forsøgt at gøre det så overskueligt og enkelt at få købt en barberskraber – og eventuelt tilbehør – så du kan sige farvel til dyre barberblade og røde knopper – og i stedet få dig en barberskraber der skal tjene dig vel i mange år fremover.
Det skal du bruge
Barberskraber
Det eneste du absolut skal have for at barbere dig bedre er en Double Edge Safety Razor, en ‘gammeldags’ barberskraber. Double Edge i navnet dækker over de barberblade du bruger der har en kant/kniv på begge sider af bladet. Et sådant er meget skarpt og nemt at skære sig på hvis du – af meget dumme årsager – skulle vælge at barbere dig direkte med det. Derfor barberskraberen, hvor bladet sættes ind under en beskyttende top der kun giver en smule åbning til barberbladet, deraf ordene Safety Razor – en sikker måde at barbere sig med et dobbeltsidet barberblad.
Når du har købt en skraber og barberblade er du egentlig klar til kamp og kan sagtens nøjes med almindelig barberskum, men der er gode grund til at bruge barbercreme eller sæbe i kombination med en barberkost. Det kan du læse mere om her også.
Der er flere gode firmaer der laver barberskrabere til både små og store budgetter, men forskellen i funktion er minimal imellem dem. Det er mest kvaliteten i håndværket og udseendet der er forskellig. I år, 2015, er barberskraberne fra Mühle det helt store hot hit med meget flot udseende med flere typer håndgreb i træ og metal og topkvalitet til en fornuftig pris. Merkur er et andet mærke der har længe har været blandt de anbefalede. Feather er et japansk mærke kendt for deres meget skarpe barberblade der også har deres egen skraber.
Et par gode skrabere til begynderen, med gode anbefalinger fra eksperterne:
Utrolig lækker barberskraber fra tyske Mühle, kendt for kvalitet og især design. Håndtag i ask og passer til alle udskiftelige barberblade.
295 DKK
Denne Double Edge-skraber fra Mühle er en af de bedste solgte! Kvaliteten er i top og designet er minimalistisk og holdbart. Håndtaget er lavet i krom.
269 DKK
Merkur HD scorer med sit kompakte design, vægten og det kraftige skæfte højt på anmeldernes lister over de bedste Double Edge skrabere. Med et kraftigt håndtag på 75 mm og et tungt hovede sikrer Merkur HD dig en en super lækker og tæt barbering.
289 DKK
En Double Edge skraber med et længere skaft. Udført i stål og med en lækkert rillet mønster der sikrer et godt greb, selv med våde fingre.
229 DKK
Alle ligger på en pris til omkring 300 kr.
En årsag til at de er velegnede som første køb er også at de har giver en medium aggressiv barbering. Det der menes med det er hvor meget af bladet der er frit, altså hvor stort et mellemrum bladet ligger i. Jo mere af bladet der er frit, desto mere tager det fat og så er der mere risiko for at komme til at skære sig. De fleste mænd er bedst tjent med en medium skraber, mens mænd med følsom hud kan bruge en mindre, mens mænd med kraftig skægvækst og kraftige skægstubbe vil få mest ud af en aggressiv skraber.
Barberblade
Så til det lige vigtige, nemlig barberbladene. Glem alt om de dyre Gilette blade og få dig i stedet for et par billige, men knivskarpe blade. Et barberblad som dette er et simpelt tyndt stykke stål der er presset og slebet helt tyndt og meget skarpt. Det tager lidt træning de første par gange at barbere sig med så skarpt et blad, også fordi en gammeldags barberskraber ikke har noget roterende hovede som en Gillete skraber. Derfor skal du passe på at have den rigtige 30 graders vinkel når du barberer. Det kommer hurtigt af sig selv med at få lært. Læs også denne artikel om den rigtige barberteknik.
Barberblade til din skraber koster mellem 20 og 50 kr for 10 stk og hvis du køber godt ind, for eksempel 100 stk, så kan prisen falde til uhørt lave 2 kr pr. blad!
Et barberblad holder gerne til 5-7 barberinger før de bliver sløve sammenlignet med et tilsvarende multi-blad der oftest kun er skarpt 3-4 barberinger. Prisforskellen er derfor til at tage at føle på. Barberer du dig 3 gange om ugen bruger du altså mellem 2-3 blade om måneden til en pris helt ned til 5-10 kr pr. måned. Det er jo en enorm forskel i forhold til de dyre blade i supermarkedet der hurtig kan koste 100 kr om måneden. Og i tillæg får du så en endnu bedre barbering end tidligere og kan glemme alt om barbering der føles som at skæghårene trækkes ud ved roden!
Prøv dig frem med lidt forskellige blade da alles hud og teknik er forskellig. Et par pakker af forskellige mærker kan fåes for et par hundrede kroner.
Anbefalede barberblade:
Derby Extra – billige og gode blade helt ned til 2 kr pr. stk
Wilkinson – britisk mærke i mellemklassen
Merkur – tysk produceret skarpe blade i super kvalitet
Feather – ultra skarpe japanske blade, foretrukket mærke blandt kendere
Se udvalget af barberlade hos Proshave.dk og Made4Men.dk
Barberkost, barbercreme og barbersæbe
Barberkosten – tilbehøret der på en gang er det mest interessante og mest forvirrende ved traditionel vådbarbering. Hvad skal den bruges til og er der overhovedet nogen grund til at købe en? Det er der og hvis du skal have den fulde effekt af din netop indkøbte barberskraber så skal du da også have en barberkost. De fleste der prøver for første gang foretrækker barbercreme som er nemmere at skumme op.
Barberkosten har 3 formål:
1) At lave barbersæben eller barbercremen om til tyk og let barberskum
2) At løfte dine skæghår fra huden så skraberen glider let hen over dem
3) At fjerne død hud og give din hud en sund omgang ansigtsmassage
Af de 3 er det 1) der giver de største udfordringer for de fleste. Hvorfor ikke bare trykke på dåsen med barberskum og så gå i gang? Selv om du sagtens kan bruge almindelig barberskum, så er barbersæbe eller creme det første valg. De fleste barberskum indeholder en masse kunstige stoffer, der med gentagen brug gør din hud tør og irriteret og er ikke særlig effektiv, mens en god sæbe eller creme er blød og skånsom og indeholder vegetabilsk fedt der gør at skraberen glider let igennem skægstubbene, mens glycerin i sæben fugter huden under barbering så du undgår de røde knopper og irriteret hud.
Barberkoste er oftest lavet af grævlinge hår, men kan også være syntetisk. Grævlinge hår er brugt fordi det både er hårdt i roden – til at skumme sæben – men blødt i spidsen, så det masserer skummet behageligt ind i din hud. De fine hår i børsten holder på vandet når du dypper den og det er også vigtigt for at du kan skumme din sæbe til skum.
Der er en lang liste med forskellige klassifikationer af grævlinge hårets kvalitet. Det fineste kaldes Silvertip Badger Hair og er taget fra nakkehår. De har de blødeste spidser og er derfor mest behagelige. Derefter kommer der Super Badger, Best Badger og Pure Badger, den sidste er hvad du ofte vil vinde på en barberkost til rimelige penge. Best Badger er blødere og også noget du ofte vil finde på de noget dyrere koste.
Når det er sagt, så er det ikke kun hårets kvalitet der afgør prisen, men håndtagets materiale. Der er ingen tvivl om at blærerøvs effekten af en barberkost spiller ind her og derfor kan du få håndtaget i en lang række forskellige træsorter, lakering og andre materialer.
Skål
Når du skal lave din sæbe eller creme om til skum skal du piske denne og til det er det bedst at bruge en lille skål indrettet til formålet, selv om du godt kan bruge din hånd. Der er ikke så meget i det andet end at det er praktisk med en lille skål der er fremstillet til formålet. Disse kan du købe til små penge i webshoppen hvor du køber skraberen eller i andre webshops, som fx denne hos Jojoba.dk. Bruger du barbercreme kommer denne ofte i sin egen lille skål som du kan skumme i. Det er endnu en grund til at begyndere godt kan lide barbercreme over barbersæbe.
Få dig et sæt og vær klar til start
Årets store gavehit til manden der troede han havde alt er helt klart et ‘køreklart’ sæt fra Mühle eller Merkur. Her får du skraber, kost, stander og nogle gange sæbe med, i et lækkert set der er den perfekte gaveide til Jul eller Fars Dag.
Du kan også få rejsesæt til dig på farten hvor alting pakkes fint sammen i sikre beholdere der kan holde til at blive smidt rundt med i check in bagagen.
Er du klar til at begynde at barbere dig ordentlig?
Jeg håber du er blevet en hel klogere på hvad du egentlig skal bruge for at komme i gang med vådbarbering. Jeg og andre skriver løbende artikler her til sitet i takt med at vi selv får testet flere ting af og produkter. Hvis du føler dig sikker på at du vil have et gammeldags barbergrej sæt, så kig over til Proshave.dk, der også har et fint forum hvor du kan stille spørgsmål. Du er selvfølgelig også meget velkommen til at læse flere af vores artikler eller skrive et spørgsmål til os i kommentarfeltet nedenunder.