Barbermaskine eller skraber? Vælg den rigtige barbering

Barbermaskine eller barberskraber, hvad er bedst? Et godt spørgsmål de fleste af os på et tidspunkt har stillet os. Her på siden foretrækker jeg/vi at barbere os med gammeldags skraber, kost og sæbe. Men jeg har da også i lange perioder været glad for min barbermaskine og skægtrimmer. Derfor synes jeg der mangler en god oversigt over fordele og ulemper ved hver barberings metode.

Lad mig løfte sløret lidt på forhånd og afsløre at hvis du vil have den tætteste barbering, så er der ikke noget der slår barberskraberen, men hvis du har følsom hud, så kan en barbermaskine være en fin ide. Hvis du derimod er godt tilfreds med at have korte/lange skægstubbe så er en skægtrimmer en bedre løsning.

Dermed det hurtige overblik, her får du et breakdown af dem hver for sig:

braun 790cc barbermaskineBarbermaskine

Fordele:

 • Mere skånsom mod huden end (sløve) barberblade
 • Kræver mindre udstyr, ingen barberskum, kost og sæbe og tager kortere tid
 • Nemmere at barbere i form

Ulemper:

 • Giver ikke altid en tæt barbering
 • En god barbermaskine er dyr
 • Kræver en del vedligehold og rens

Barbermaskinen er mange mænds første valg til barbering og det giver god mening. Den er nem at bruge, den sviner ikke og kræver ikke meget tid. Bare tænd og så er du i gang. Alt afhængig af kvaliteten kan den give en nogenlunde tæt barbering, men har det typisk svært med de mere genstridige skæghår på halsen og kæben. Mange oplever at de aldrig rigtig kan få en helt tæt barbering på udvalgte steder. Hvad barbermaskinen vinder i hastighed, taber den i vedligehold. Hvis du vil passe godt på din maskine skal den renses med jævne mellemrum. Barbermaskiner bliver ofte anbefalet til mænd med følsom hud, men jeg er faktisk lidt uenig. Hvis du barberer dig efter bad med en skarp double edge barberblad og bruger sæbe og gerne kost, så er det meget sjældent at der opstår røde knopper og irritation. Jeg tror ideen om at barbermaskinen er bedre kommer fra sammenligning med dårlige barberblade, der rigtig nok river hårene ud.

Læs mere om hvilke barbermaskiner der er testvindere her

merkurbarberbladeDouble Edge Barberblad

Fordele:

 • Klart den billigste måde at barbere sig på
 • Giver den tætteste barbering
 • Kan være et lille ritual om morgenen

Ulemper:

 • Kan kræve en smule træning, især hvis du bruger sæbe og barberkost
 • Risiko for at skære sig til at begynde med
 • Barberskraber og barbersæt kan være smådyrt at komme igang med

Den klassiske barberskraber gør comeback i de her år og med god grund. Jeg lægger ikke skjul på at jeg foretrækker denne type barberblade med en gammeldags barberskraber over de dyre Gilette. Prisen på Mach 3 og hvad de ellers hedder er urimelig høj. Jeg kan få 100 blade til min barberskraber til 250 kr, hvad der altså giver en pris pr. blad på omkring 2.5 kr. Sammenlign det med en pris på omkring 30-40 kr pr. blad til Giletten. Det er ikke kun småpenge at spare over tid. Ud over det giver et skarpt barberblad også en langt tættere barbering end barbermaskinen. Det kan slet ikke sammenlignes, men det kræver dog en smule øvelse. Risikoen for at skære sig eller får hud irritation kan formindskes markant ved at barbere sig efter at have været i bad, hvor huden er blød, og så bruge en god barbersæbe du skummer op.

Læs mere om barbering med gammeldags barberskraber her

skægtrimmerSkægtrimmer

Fordele:

 • Mest skånsom
 • Hav perfekte skægstubbe hele tiden eller din ønskede skæglængde
 • Kan ofte også bruges til almindelig hår

Ulemper:

 • Kan ikke bruges til glatbarbering

Sidst har vi skægtrimmeren, der jo egentlig ikke er en barbermaskine, men som alligevel bør tages med. Skægtrimmeren er nogle gange en kombi-trimmer der kan bruges til hovedhår eller skæg, som man ønsker det. Den egner sig ikke til dig der insisterer på at være helt glatbarberet, men hvis du egentlig har det fint med at have skægstubbe, korte eller lange, så er den måske faktisk det bedste valg. 1-2 mm barbering giver enten helt korte skægstubbe – 5 o clock shadows – eller en smule længere. Nogle mænd synes de ser langt bedre ud med skæg/skægstubbe end glatbarberede og med skægtrimmeren kan du beholde din ønskede skæglængde eller skægstub-længde – hver dag.

 

 

Redaktør på siden og stor fan af wet shaving. Har barberet mig med gammeldags barberskraber siden jeg lånte min bedstefars Safety Razor som helt ung.
Ingen Kommentarer

  Leave a reply